Met fysiotherapie ben je snel van je klachten af!

Kaakfysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (=kaakfysiotherapie) is een specialisatie binnen de fysiotherapie.
De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.

Deze fysiotherapeut wordt hierom ook weleens aangeduid als kaakfysiotherapeut.

Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatholoog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

Orofaciale fysiotherapie richt zich op de behandeling van klachten van het ‘kauwstelsel’, Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. De medische term voor kaakproblemen is Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). De meest voorkomende klachten zijn: pijn of vermoeidheid in de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor), knappende of schurende geluiden in het gewricht bij openen en sluiten van de mond, overgevoelige of pijnlijke tanden, abnormale slijtage van tanden en kiezen. Maar ook hoofdpijn, oorpijn, nekpijn, oorsuizen en duizeligheid kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

Het is belangrijk om te weten dat deze klachten veel voorkomen, meestal van tijdelijke aard zijn en in het algemeen geen reden voor ongerustheid hoeven te zijn. Een knappend kaakgewricht hoeft niet altijd tot klachten te leiden en wanneer hierbij geen pijnklachten optreden is dit in de meeste gevallen geen reden voor behandeling

Wanneer naar een orofaciaal fysiotherapeut 

Met verwijzing.

Afhankelijk van uw klachten, wordt u verwezen naar de orofaciaal fysiotherapeut via uw huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatholoog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

 • A= kauwspieren
 • B= kaakgewricht

Zonder verwijzing

U kunt ook rechtstreeks naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. In dit geval vindt eerst een screening plaats: de therapeut beoordeelt of fysiotherapie voor u een doeltreffende behandelvorm is.
Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

 • Kaakklachten
 • Oorpijn
 • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
 • Klachten aan de kaak na een ongeval
 • Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
 • Aangezichtsverlamming
 • Hoofdpijnklachten
 • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
 • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren
 • Klachten in combinatie met orthodontiebehandelingen
 • Na corrigerende operaties aan onder- en/of bovenkaak

Manuele therapie

Heeft u last van uw gewrichten? Bewegen ze minder soepel? Manuele therapie kan een oplossing zijn. De behandeling richt zich op het beter functioneren van de gewrichten, maar ook op een betere houding en vrijer bewegen. Vaak zijn de effecten meteen te voelen: u heeft meer bewegingsvrijheid en minder pijn.

Waar kan manuele therapie bij helpen?
Manuele therapie helpt onder andere bij hoofd- en nekpijn, schouder- en rugklachten, duizeligheid, klachten aan gewrichten van de ledematen.

Bij het onderzoek op de eerste afspraak kijken we al hoe de klacht verholpen kan worden. Hierna weet u dus meteen hoe de verdere behandeling gaat verlopen.

Lees hier meer over onze manuele therapie!

Fysiotherapie aan huis

Als u moeilijker ter been bent, dan kan het lastig voor u zijn om naar onze praktijk te komen. Wij bieden daarom ook fysiotherapie aan huis. Zo kunt u in het gemak en comfort van uw eigen huis ook behandeld worden.

Wilt u meer informatie hierover? Neem contact op!

Oedeemtherapie

Wanneer u last heeft van ophoping van vocht in het weefsel buiten de cel, dan noemen we dit oedeem. Dit kan in het hele lichaam voorkomen, maar zien we vooral in de armen en benen.

Door middel van lymfedrainage verdwijnen de vochtophopingen weer volledig of grotendeels. Daarbij gaat de therapeut het vocht ‘manueel verplaatsen’.

Denkt u hier last van te hebben? Raadpleeg dan uw huisarts, vaatspecialist of een oedeemtherapeut om dit vast te stellen.

Wilt u meer weten?

Over uw 1e afspraak of hebt u een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen u graag bij uw herstel!

Bel 0165-569527
Mail