Wij houden van ons vak en van onze praktijk.
We vertellen je er graag meer over.

Knieklachten
Er zijn verschillende knieklachten.
De knieklachten die wij regelmatig in de praktijk tegenkomen zijn:
Meniscusklachten
De klachten variëren van een geïrriteerde meniscus, tot gescheurde meniscus en een gekneusde meniscus. Meniscusklachten ontstaan met name bij sporten zoals rugby, voetbal, tennis, basketbal etc.. Sporten die sprong- en draaibewegingen bevatten.
Daarnaast is het een blessure die voorkomt bij hardlopers met een verkeerde hardlooptechniek. Een meniscusbeschadiging ontstaat wanneer de knie (over)strekt en tegelijkertijd gedraaid wordt. De klachten ontstaan vaak acuut, maar kunnen zich ook geleidelijk ontwikkelen.
De symptomen van meniscusklachten zijn (diepe) pijn, zwelling, instabiel gevoel, slotklachten en pijn bij volledig buigen of strekken van de knie.
Overbelasting van de knie
Knieklachten komen vaak door overbelasting. Overbelasting van de knie komt vaak door een beweging die je ineens veel maakt, terwijl je lichaam die beweging niet gewend is. Maak die beweging niet meer voor een tijdje en als het goed is, moet je knie na verloop van tijd herstellen. Blijf de knie wel gewoon bewegen, en geef hem rust als hij pijnlijk wordt.
Artrose van de knie
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt. Dat heeft pijn in de knie en stijfheid in de knie tot gevolg. De klachten kunnen soms duidelijker zijn en dan weer wat afzwakken, en spelen vooral op als je bijvoorbeeld traploopt of je knie op een andere manier gebruikt.
Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven, maar wel op een manier waarbij de knieën niet te zwaar worden belast.
Ontstoken slijmbeurs
In de knie, vóór de knieschijf, zit een slijmbeurs. Dat is een soort kussentje in je knie dat helpt om je kniegewricht soepel te laten bewegen.
Als je op je knieën zit, leun je precies op de slijmbeurs. Bij mensen die te veel of te lang achter elkaar op hun knieën zitten, kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat de slijmbeurs continu onder druk staat. Ook als je op je knie valt of je knie flink stoot, kan dat een slijmbeursontsteking veroorzaken. Dit geeft pijn aan de voorkant van de knie.
Gescheurde kruisband
Scheur je een kruisband, dan merk je dat duidelijk: je hoort of voelt iets knappen in je knie. Je hebt direct pijn in je knie en je knie wordt al snel dik en soms ook blauw. Met een gescheurde kruisband is je knie slap, waardoor je niet goed kunt staan op je been. Je zakt als het ware door je knie heen als je probeert te staan.
Je doet er goed aan je knie direct te koelen. Een operatie kan nodig zijn om de kruisband te herstellen. Dit hangt af van de hoeveelheid pijn die je ervaart, het verloop van het herstel en de vraag of je bijvoorbeeld een sport beoefent die je knieën zwaar belast. Als je weer op je oude niveau wilt kunnen sporten na een gescheurde kruisband, kan daar een operatie voor nodig zijn.
Lopersknie
Een brandende, stekende pijn aan de buitenkant van je knie? Dat kan betekenen dat je een lopersknie hebt. Je krijgt de pijn na het sporten. Ook hier blijkt uit de naam welke sporters vaak met een lopersknie te maken krijgen: hardlopers. Fanatieke wielrenners kunnen er ook last van krijgen.
Net als bij de springersknie geldt: luister naar de pijn. Wordt de pijn te erg, blijf de knie dan niet belasten. Komt de pijn door hardlopen, doe dat dan enkele weken niet en vervang het door een andere sport die de knie niet zo belast, bijvoorbeeld zwemmen. Daarna is het een kwestie van weer rustig opbouwen met hardlopen.
Springersknie (Jumpersknee)
De naam zegt het al: deze knieklacht ontstaat bijvoorbeeld door springen. We zien de springersknie vaak bij springsporten, zoals basketbal of volleybal.
Een springersknie geeft pijn aan de voorkant van de knie nadat je veel gesprongen hebt. Als je net onder je knieschijf drukt, voel je pijn.
Heb je weinig pijn, dan kan de pijn weinig kwaad. Kijk echter wel uit dat je niet ‘door de pijn heen gaat’ en zo alsnog veel pijn krijgt. Heb je veel last van je knie, stop dan met de bewegingen die de pijn veroorzaken en ga bijvoorbeeld enkele weken niet volleyballen.

Lage rugpijn
Lage rugpijn, oftewel pijn in de onderrug, is een klacht die veel voorkomt.
De oorzaak is niet altijd direct aanwijsbaar, maar soms heeft het juist een duidelijke oorzaak, zoals bijvoorbeeld bij een hernia of ischias.
Er zijn verschillende risicofactoren en oorzaken die invloed hebben op het ontstaan van rugpijn, zoals bijvoorbeeld:
• Overgewicht
• Verkeerde houding
• Zwaar fysiek belastend werk
• Stress
• Roken
Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Gebogen of zwaar werk waarbij veel getild moet worden kan zorgen voor overbelasting van de rug. Het is dus belangrijk dat je niet méér tilt dan je aankunt, maar ook dat je een goede houding aanneemt bij het tillen en buigen.
Ook zittend werk kan belastend zijn voor je rug. Tijdens het zitten worden de onderste wervels meer belast dan wanneer je staat. De zithouding kan dus een grote invloed hebben op het ontstaan van rugklachten. Als je in een actieve houding zit, met de rug recht, zul je minder snel last van de rug krijgen dan in een onderuitgezakte houding met een bolle rug.
Het lijkt onlogisch, maar het beste bij acute lage rugpijn is te blijven bewegen. Ga door met je dagelijkse activiteiten, zonder het te overdrijven. Een lage belasting, zoals bij wandelen of zwemmen, is het meest aan te bevelen. Door te bewegen versterk je je spieren.
Lage rugpijn kan je dagelijks leven sterk beïnvloeden. Wij kunnen ons dus voorstellen dat je snel geholpen wilt worden.
Daarom kun je bij Tuerlings Fysiotherapie en Osteopathie in Roosendaal altijd op korte termijn terecht voor een behandeling door een fysiotherapeut.
Wij hanteren geen wachtlijst!
Neem contact op met onze praktijk om een afspraak te maken voor fysiotherapie.

Aangepaste openingstijden
In verband met de feestdagen zijn onze openingstijden enigszins aangepast.
Op vrijdag 15 december zijn wij gesloten vanaf 13.00 uur.
Ook zijn wij gesloten op:
1e en 2e Kerstdag ( 25 en 26 december)
Woensdag 27 december t/m vrijdag 29 december
Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024).

Lid van Chronisch ZorgNet
Wij zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet.
Chronisch ZorgNet is een landelijk kwaliteitsnetwerk van eerstelijns zorgverleners (fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten), die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patiënten met niet-overdraagbare chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longaandoeningen, en osteoporose.
Met een verwijzing van uw huisarts of specialist kunnen wij samen met u een revalidatietraject opstarten.

Nieuwe yogales
Het heeft even geduurd maar nu komt de nieuwe yogales er toch echt.
Vanaf 4 september 2023 is er, in tegenstelling tot eerdere berichten over een les op dinsdagochtend, een yogales op maandagochtend van 09.00 - 10.00 uur.
Zin om mee te doen?
Een proefles is altijd mogelijk en is uiteraard gratis.

Uitbreiding yogalessen
In verband met de grote belangstelling komt er een yogales bij. De nieuwe les is op dinsdagochtend van 09.30 - 10.30 uur.